Een stad of een museum? De historische stad Brugge in België is eigenlijk een beetje van beiden. In deze stad heb je het gevoel dat je in een ander tijdperk rondloopt, zo goed is alles bewaard. Jelmer heeft mij als een vervroegd verjaardagscadeau meegenomen naar Bergen op Zoom, zodat we van alles konden bekijken in Zeeland en Brabant. Daarbij hebben we ook een uitstapje gemaakt naar Brugge, een mooie stad in België. Graag wil ik de mooiste plekken van deze stad met jullie delen.

Bereikbaarheid

De stad Brugge ligt in België in de provincie West-Vlaanderen. Vanaf de stad Breda ben je ongeveer 1,5 uur onderweg naar Brugge. Dit maakt de stad ontzettend geschikt als daguitje vanuit de provincie Zeeland of Brabant. Je kan in Brugge op verschillende plekken parkeren (meer daarover lees je hier), maar een handige tip is dat je in de stad gratis kan parkeren bij de zogenaamde randparkings. Deze gratis parkeerplaatsen zijn op loopafstand van het centrum:

  •  Magdalenastraat (198 parkeerplaatsen)
  • Bevrijdingslaan (170 parkeerplaatsen)
  • Lodewijk Coiseaukaai (75 parkeerplaatsen)

De Begijnhof

Brugge is een prachtige stad, maar het is er vaak wel erg druk en toeristisch. Op deze plek in Brugge was het, toen wij er waren, heerlijk rustig. Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde is een idyllisch hofje, waarbij het voelt alsof je terug gaat in de tijd. Het staat vooral bekend om haar mooie kloostertuin en witgeschilderde huisjes. De Begijnhof is gesticht in 1245 en er woonden destijds ongehuwde vrouwen en weduwen die vroom leefden, zonder dat zij daarvoor kloostergeloften aflegeden. Tegenwoordig is de Begijnhof een klooster. De kerk en de kloostertuin zijn vrij te bezoeken. Verder is er in een van de huisjes een museum gevestigd. Hier kan je meer informatie vinden over deze mooie plek.

Onze Lieve Vrouwekerk

De Onze Lieve Vrouwenkerk is een van de populairste attracties in Brugge. Deze kerk heeft de op één na hoogste kerktoren van baksteen in de wereld, met een hoogte van 115,5 meter. De kerk is een van de oudste kerken in Brugge. De kerk en omgeving rondom de kerk zijn beiden vrij toegankelijk. Daarnaast is het ook mogelijk om het museum in de kerk te bezoeken. Hier vind je allerlei kunstschatten, met als hoogtepunt Madonna met kind van Michelangelo. Bij de Onze Lieve Vrouwekerk vind je ook het Gruuthusemuseum.  Dit museum is ondergebracht in het oude stadspaleis van de heren Gruuthuse. In het museum vind je 500 jaar aan Brugse geschiedenis in historische objecten. Voor € 16 kan je een combiticket kopen voor het museum bij de Onze Lieve Vrouwekerk en het Gruuthusemuseum. Vlak bij de kerk en musea vind je het leuke terras ’t Schrijverke.

De Bonifaciusbrug

Een van de mooiste plekken in Brugge is De Bonifaciusbrug. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op overhangende vakwerkhuisjes. De brug ligt bij de Onze Lieve Vrouwekerk en het Gruuthusemuseum, die je vanaf de brug kan bewonderen. Wanneer je de brug ziet, zou je verwachten dat deze tot de oudste bruggen van de stad behoort. Dit is echter niet het geval. De brug is pas in 1910 gebouwd, alleen past deze qua stijl perfect bij de rest van de stad. Je kunt de Bonifaciusbrug bereiken door de stadstuin van de Onze Lieve Vrouwekerk. Hier vind je meer informatie over de toegankelijkheid van de brug.

De Republiek

De Republiek is een creatieve hotspot in Brugge. Je vindt hier een bioscoop, grand café, restaurant en een binnenplaats met sfeervol terras. Het interieur van het restaurant is prachtig en de binnentuin is heel sfeervol met leuke lampjes en industriële details. De Republiek is elke dag van 12:00 – 01:00 geöpend (dinsdag vanaf 15:00). Overdag serveren ze dagverse lunch, met onder andere vegan opties en bagels. In de avond kan je er genieten van zomerse tapas en sharing dishes. Een aanrader voor wanneer je in Brugge op zoek bent naar een leuk adres voor een hapje of drankje. Meer info en het menu vind je hier.

De mooiste straten en gebouwen

Wat mij nog het meest is bijgebleven van ons bezoekje aan de stad Brugge, zijn de mooie straten en prachtige gebouwen. Of het nou de toeristische trekpleisters waren of juist de wat rustigere straatjes: Werkelijk alle pandjes hadden historische waarde, waren goed onderhouden en intact. Een paar tips voor waar je prachtige panden kan zien zijn:

  • De Sint-Jakobsstraat;
  • De omgeving rondom het Minnewater;
  • Park de Dijver;
  • Het Sint-Janshospitaal.