Landgoed De Slotplaats is een een eeuwenoud landgoed, gelegen bij het Friese dorpje Bakkeveen. De absolute eyecatcher is de prachtige slotboerderij, die recent helemaal is opgeknapt. Hier vind je een restaurant en bijbehorend winkeltje. Achter de boerderij loop je zo de bossen in, waar je verschillende wandelroutes kan lopen. Afgelopen zaterdag hebben wij voor het eerst een bezoekje gebracht aan het landgoed, en dit zal zeker niet de laatste keer zijn. Wat een mooie plek!

Over De Slotplaats

De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed dat in 1668 is aangelegd. De familie Aylva bouwden er destijds een slot: Het Blauwhuis. In 1838 is het slot helaas afgebroken, alleen is de slotboerderij (gelukkig) blijven staan. Het landgoed is een van de grotere Friese bosgebieden en wordt tegenwoordig beheerd door Natuurmonumenten. Het landgoed typeert zich door de lange brede lanen tussen de grote oude bomen. De boerderij is vorig jaar grondig gerenoveerd door de nieuwe ondernemers van de slotboerderij: Jouke en Mieke. Zij hebben ook een leuk winkeltje geopend in het voormalige koetshuis.

Restaurant De Slotplaats

Bij het vernieuwde restaurant De Slotplaats kan je terecht voor een smakelijke lunch, ontspannen fine dining of een complete picknick in de boomgaard. Wat ons meteen opviel toen wij de kaart zagen was dat er veel biologische, verse en vegetarische opties op het menu stonden. Zo zagen wij Bieterballen en No-waste-soep voorbijkomen. Na ons bezoekje aan het restaurant raakten wij in het winkeltje aan de praat met Mieke, die ons vertelde dat zij hun best doen om de ingrediënten zo lokaal en biologisch mogelijk in te kopen. Daarnaast letten zij er ook op dat een groot deel van de gerechten vegetarisch is. Aangezien wij zelf ook veel bezig zijn met duurzaamheid, biologisch eten en minder vlees, waren wij onder de indruk van dit toffe concept! Je kan de menukaart hier bekijken. Overigens worden er bij het restaurant ook nog allerlei andere leuke activiteiten georganiseerd, zoals Yoga en Tai Chi. Tenslotte is het ook mogelijk om op deze mooie locatie je eigen feestje, bruiloft of vergadering te organiseren.

Bezoek ook de website van De Slotplaats voor meer info.

Winkeltje in het Koetshuis

In het vroegere koetshuis vind je nu een ontzettend leuk winkeltje met allerlei lokale en duurzame producten. Ideaal voor wanneer je op zoek bent naar een leuk cadeautje. Je vindt hier onder andere lokale bieren en wijnen, honing, mosterd, babykleding en natuurboeken. Mieke beheert de winkel en kon ons van alles vertellen over de oorsprong van de verschillende producten. Zeker een aanrader dus om bij een bezoek aan het landgoed even in dit winkeltje te kijken.

Wandelroutes

Op het landgoed kan je verschillende wandelroutes lopen. Zo is er een korte wandeling waarbij je een goede indruk krijgt van de schoonheid van het landgoed. Wandelroute het Pronkrondje De Slotplaats is 1,2 kilometer lang en is geel gemarkeerd. Deze wandelroute is ideaal voor wanneer je een korte wandeling wil maken, bijvoorbeeld met kinderen. Deze wandeling is tevens toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Naast deze korte wandeling, is er ook Boswandeling De Slotplaats. Deze langere wandeling is 5,84 kilometer lang en blauw gemarkeerd. Een hoogtepunt van de beide wandelingen is de Burmaniazuil. Bij de grotere wandeling kom je tevens langs een Sterrenschans en een meertje. Deze keer hebben wij alleen de korte route gelopen, alleen wij komen absoluut terug met Odin om de lange wandeling te maken. Wat een mooi landgoed!

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Landgoed De Slotplaats is gelegen bij het Friese dorpje Bakkeveen, in het oosten van Friesland. Zowel vanuit Assen als vanuit Groningen ben je met de auto ruim een half uur onderweg. Bakkeveen is een toeristisch dorpje, mede vanwege de prachtige natuur rondom het dorp. Je vindt er niet alleen De Slotplaats, maar ook prachtige zandverstuivingen, heuvels, heidevelden en bossen. Het adres van de parkeerplaats bij De Slotplaats is: Foarwurker Wei, 9243 JZ Bakkeveen (FR). Hier kan je gratis parkeren voor een bezoekje aan het restaurant, winkeltje of voor een van de wandelingen. Wanneer je De Slotplaats met het openbaar vervoer wil bereiken, kan je het beste uitstappen bij de bushalte in het centrum van Bakkeveen.

Conclusie

De Slotplaats in Bakkeveen is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers. Je kan hier heerlijk wandelen en dit kan je fijn combineren met een bezoekje aan het restaurant en de winkel. Ben je fan van historische gebouwen? Ook dan is een bezoek aan de Slotplaats de moeite waard,  want was is de Slotboerderij een plaatje. Tenslotte zijn de eigenaren super aardig en gastvrij. Wij komen zeker vaker langs!