Een verborgen parel in Friesland, dat is Het Poptaslot in Marsum. De officiële naam van het slot is de Heringastate. Het slot is in 1512 gesticht als stins door de familie Heringa en is door de loop van de tijd ontzettend goed bewaard gebleven. Het slot is tevens een museum, echter is deze vanwege Corona momenteel gesloten. Wat ons tijdens ons bezoek aan het slot opviel was dat het slot en de bijbehorende tuinen ontzettend goed worden onderhouden. De prachtige buitenkant en voortuin van het slot maken een bezoekje aan het Poptaslot daardoor toch de moeite waard.

Bereikbaarheid en toegang

Het Poptaslot ligt een kleine tien minuten rijden ten westen van de stad Leeuwarden. Nabij het Poptaslot is er voldoende parkeergelegenheid waar je gratis je auto kan parkeren. Vanaf daar is het slechts een paar minuten lopen naar het slot en de bijbehorende tuinen. Je kan het adres van het slot hier vinden: Poptaslot in Marsum

De binnenzijde van het kasteel is wegens Corona momenteel helaas niet te bezichtigen, maar het is wel mogelijk om een wandeling te maken door de indrukwekkende voortuin van het slot. De voortuin is vrij toegankelijk en is geopend van maandag t/m zaterdag tussen 8:00 en 17:00. Op zon- en feestdagen is de voortuin gesloten wegens privégebruik.

Tips

  • Neem ook een kijkje in de Sint-Pontianuskerk in Marsum. De kerk, die gelegen is op een terp midden in het dorp, dateert uit de 13e eeuw en heeft een bijzonder interieur. Het is slechts een paar minuten lopen vanaf het Poptaslot naar de kerk.
  • Je kan het bezoek aan het Poptaslot combineren met een bezoek aan de Dekema State. Wij zijn hier zelf nog niet geweest, maar dit slot staat zeker op onze lijst. Vanaf het Poptaslot is het slechts een klein kwartiertje rijden naar de Dekema State.