In dit blog wil ik graag een (voor ons) nieuwe wandelroute met jullie delen. Wandelroute de Lettelberterpetten bij Lettelbert is ongeveer 3 kilometer lang en is een hele diverse wandelroute met een leuk plankenpad. Afgelopen zondag hebben we de wandeling voor het eerst gemaakt en we waren positief verrast. De wandeling neemt je mee langs weilanden, water en door het bos. Ons absolute hoogtepunt van de wandeling is het vlonderpad, waarbij het bijna voelt alsof je door de jungle loopt.

Over de Lettelberterpetten

De Lettelberterpetten bestaat uit een open veenwijdegebied met een moerasbos. Het gebied is onderdeel van de Onlanden, de uitgestrekte veengebieden tussen de Drentse zandgronden en de Groningse kleigebieden. De naam Lettelberterpetten verwijst naar de zogenaamde petgaten, die zijn ontstaan bij het winnen van het veen bij Lettelbert in de 20e eeuw. Tijdens de wandelroute loop je tussen de weilanden door, waar je schapen en Schotse Hooglanders kan zien. Het gebied ligt vlak bij het Leekstermeer en tijdens de wandeling kan je het meer en de bewoners vanuit een vogelkijkhut bekijken.

Bereikbaarheid en route

De route start bij boerderij Hooilanden 12 in Lettelbert. Vanuit Groningen stad is het ongeveer 20 minuten rijden naar Lettelbert. De wandelroute, die is aangegeven met blauwe paaltjes, voert je eerst door de weilanden. Daarna kom je een uitkijktoren tegen van waaruit je een weids uitzicht hebt over het landschap. Na een bezoek aan de vogelkijkhut, kan je het Petgatenpad lopen, waarbij je over een plankenpad door het moerasbos loopt. Absoluut een aanrader!

Tips

  • Honden zijn toegestaan op de wandelroute, mits ze zijn aangelijnd. Ze zijn alleen niet toegestaan op het plankenpad. Het is wel mogelijk om een alternatieve route te lopen, waarbij je langs het Petegatenpad loopt.
  • Het pad kan erg nat zijn, dus vooral in de herfst en winter is het handig om laarzen of waterdichte schoenen aan te doen. Wij hadden tijdens de wandeling onze wandelschoenen aan, en dit was (op een aardig natte zomerdag), goed te doen.