In mijn eerste blog wil ik graag een bijzondere plek in Oost Groningen met jullie delen. Vogelkijkhut De Kiekkaaste ligt bij Nieuwe Statenzijl en is de enige vogelkijkhut in Nederland die buiten de dijken ligt. De Eems en de Waddenzee komen bij het uitzichtpunt bij elkaar. Je kan hier in ieder geval veel vogels spotten, maar wanneer je geluk hebt kan je vanaf het uitzichtpunt ook zeehonden of bruinvissen zien! Het pad naar De Kiekkaaste is een houten vlonderpad. Dit maakt de locatie ontzettend fotogeniek. Toen ik na een korte wandeling het uitzichtpunt bereikt, waande ik mij even alleen op de wereld.

Bereikbaarheid

Je vindt De Kiekkaaste op de grens van Duitsland en Nederland bij Nieuwe Statenzijl. Vanuit de stad Groningen ben je met de auto een klein uurtje onderweg. Er is een parkeerplaats nabij de route, waar je gratis kan parkeren. Deze kan je invoeren in je navigatie: Parkeerplaats Nieuwe Statenzijl. Vanaf de parkeerplaats loop je over de sluizen , waarna je linksaf slaat voor het vlonderpad naar De Kiekkaaste. Je bent vanaf de parkeerplaats ongeveer een kwartiertje onderweg naar het uitzichtpunt. Aangezien het vlonderpad vrij smal is, zou ik de wandelroute niet aanraden voor mensen met rolstoelen of kinderwagens.

Tips

  • Heb je honger of dorst na je de wandeling naar De Kiekkaaste? Bij Bakje Doen kan je terecht voor een kopje koffie met een lekkere koek. De koffietuktuk is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 -17:00 uur.
  • Honden zijn op het wandelpad naar De Kiekkaaste verboden. Ook aangelijnd kan je jouw hond niet meenemen naar het uitzichtpunt. Dit waren wij zelf vergeten te controleren, waardoor mijn vriend en hond helaas moesten achterblijven.
  • Neem een verrekijker mee naar De Kiekkaaste, zodat je de vogels, zeehonden of andere bewoners nog beter kan spotten.